NYHET

Madeleine Albright närvarade via videolänk på prisutdelningen. Fotograf: Ola Johansson

Madeleine Albright närvarade via videolänk på prisutdelningen. Fotograf: Ola Johansson

Anna Lindh-priset 2013: Madeleine Albright

Årets Anna Lindh-pris tilldelades diplomaten och feministen Madeleine Albright.

Madeleine Albright utsågs 1997 till USA:s 64:e utrikesminister och blev därmed USA:s första kvinnliga utrikesminister. Hon har dessutom haft en post i Nationella Säkerhetsrådet och varit USA:s FN-ambassadör. Idag är hon professor i internationella relationer på Georgetowns University’s Walsh School of Foreign Service och ordförande i Albright Stonebridge Group.

Madeleine Albright sade en gång:

Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.

Madeleine Albright tilldelas Anna Lindh-priset 2013 för sitt arbete för att stärka kvinnors rättigheter och ledarskap i USA och i världen.

Styrelsens motivering:
Madeleine Albright är en av vår tids mest framstående diplomater. Under hela sin karriär har hon inspirerat kvinnor världen över att ta sin plats i politiken för att främja internationell diplomati och global solidaritet. Madeleine Albright var både kollega, vän och en förebild för Anna Lindh. Genom Utrikesministrarnas kvinnliga klubb verkade de tillsammans för att öka kvinnors politiska och ekonomiska makt i världen, för att uppnå ökad rättvisa och demokrati. Hon har under hela sin karriär fortsatt att främja kvinnors ledarskap. Madeleine Albright är en enastående förebild och har genom sin gärning bidragit till att ändra historiens gång.