Facebook

PRESS

På våra pressidor får du information om pressmeddelanden och publicerade artiklar från de senaste två åren. Här finns även pressbilder i jpg-format.

Anna Lindhs Minnesfonds årliga pris hedrar två kvinnors kamp mot våldet och för lika rättigheter - i en värld i förändring

Anna Lindhs Minnesfond presenterar 2015 års pristagare. Den 11 september 2015.

Leslee Udwin 

och 

Camila Salazar Atías

Leslee Udwin är prisbelönat dokumentärfilmare. Hennes senaste film ”India’s Daughter” har fått stor uppmärksamhet internationellt och väcker starka känslor inte minst hos makthavare. Filmen har resulterat i ett uppvaknande bland både kvinnor och män i Indien och övriga världen i frågan om det utbredda våldet mot kvinnor. Gruppvåldtäkten och mordet skildrat i filmen är en sorts vändpunkt och en början på förändring. Tusentals demonstranter i Indien har tvingat regeringen att införa vissa åtgärder som svar på protesterna. Inte tillräckligt, men en början.

Camila Salazar Atías är kriminolog på Fryshuset och en av Sveriges främsta experter på kriminella gäng. Camila har grundat och driver projektet CIDES (Center för information om destruktiva subkulturer) som arbetar med att sprida kunskap om och motverka destruktiva subkulturer. Hon har genom sitt arbete gjort det möjligt för gängkriminella att lämna sina destruktiva liv. Camilas engagemang och ihärdighet har förbättrat livet för många ungdomar som idag lever sina liv fria från hot, våld och kriminalitet.

 Prisutdelningen äger rum den 11 september i Riksdagen. Både Leslee och Camila finns tillgängliga under vecka 37 för intervjuer. Även ordförande för Minnesfonden Mona Sahlin finns tillgänglig. Leslee Udwin ska träffa regeringsföreträdare och ministrar under sitt besök i Stockholm och Britiska Ambassaden kommer att hedra Leslee med aktiviteter och seminarium.

 Kontakt:

Ingrid Rudin, Verksamhetsledare, Anna Lindhs Minnesfond

070-6376373

info@annalindhsminnesfond.se