Facebook

PLEASURE - Premiär och Turnéplan

2005-12-08 Arrangemang

Anna Lindhs Minnesfond samarbetar med Riksteatern och Teater Västernorrland i en pjäs om människohandel. I Lisa Langseths helt nyskrivna Pleasure berättar fyra sexköpare om varför de konsumerar människor. De får tillfälle att förklara sig, berätta om sina drömmar och hur de ser på världen och sig själva om identitetskriser, sexuella komplex och längtan efter kärlek. Men pjäsen innehåller också berättelser om förnedring och maktbegär.
– Pjäsen utspelar sig under ett utdraget ögonblick, i hjärtat på fyra människor som alla bär på drömmen om att bli förlösta, att nå bortom vardagen, att nå bortom sig själva, säger manusförfattaren och regissören Lisa Langseth om sin pjäs.

Den 11 september 2005, på Anna Lindhs dödsdag, genomfördes läsningar av pjäsen på tio platser i Sverige. I Borlänge, Haparanda, Helsingborg, Linköping, Nyköping, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Uppsala och Växjö samtalade man om allt från mansroller, jämlikhet och maktstrukturer till teaterns möjligheter och sprängkraften mellan kultur och politik.

Anna Lindh var personligt engagerad i kampen mot den grova kränkning av människors rättigheter som människohandel innebär. Genom projektet Pleasure finns en önskan att genom teatern både beröra och bidra till en ökad medvetenhet och inleda samtal som förhoppningsvis fortsätter även utanför teatersalongerna.

Pleasure
Urpremiär 6 februari i Östersund
Spelperiod våren 2006

Manus och regi: Lisa Langseth
Scenografi : Ulla Dahlström
Medverkande: Iso Porovic, Jakob Tamm, Ingmar Virta och David Weiss

Turnéplan
Dagsaktuell turnéplan finns på Riksteaterns hemsida

Lisa Langseth (född 1975) har skrivit pjäsen och svarar även för regin. Hon utbildades på Dramatiska institutets dramatikerutbildning 1999-2002 och har sedan dess bland annat skrivit pjäsen Märk mig som turnerade med Riksteatern 2004.
På Stockholms stadsteater skrev och regisserade hon Godkänd 2003 och för Göteborgs Stadsteater skrev hon tillsammans med Agneta Pleijel och Lucas Svensson en pjäs om Göteborgskravallerna, Frigiven. Hon skrev manus till och regisserade Den älskade som gick på Elverket 2004 och som har spelats in som radioteater våren 2005.

Skådespelaren Iso Porovic gör rollen som Simon. Han har varit anställd vid den Bosniska Nationalteatern där han medverkade i ett flertal produktioner, bland annat Ett dockhem, Bröderna Karamasov, Karamasov Filoktet, Dervischen och döden. Han har även regisserat ett flertal föreställningar, exempelvis Gogols Bröllopet och Nusics Ozaloscena porodica (Den sörjande familjen). Iso har givit ut en diktsamling och en pjäs och medverkat i både radio- och teve-produktioner samt film. Iso Porovic är anställd på Teater Västernorrland och har där medverkat i bland annat Stormen, Hit och dit men ganska långt bort, Dom stod och dog och Audiens.

Ingmar Virta som spelar Nils är sedan 1984 anställd hos Teater Västernorrland och har medverkat i bland annat Dom stod och dog, Stormen, Temperance, Audiens och Före detta. Ingmar Virta är just nu aktuell i SVT:s dramaproduktion Kvalster i regi av Lisa Ohlin.

Jakob Tamm medverkar i Pleasure som Mats. Jakob Tamm har varit engagerad vid bland annat Göteborgs Stadsteater, Folkteatern i Gävleborg, Dalateatern, Unga Riks och Västanåteatern. Han medverkade även i Lisa Langseths Godkänd på Stockholms stadsteater, där Langseth även den gången stod för regi.

David Weiss gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2004. Han har bland annat spelat sommarteater i Krapperup, medverkat i Speer och Köket på Göteborgs Stadsteater. 2005 medverkade han i Elektras bröder som var ett samarbete mellan Riksteatern, Uppsala Stadsteater och Fryshuset.